lørdag den 31. august 2024

Vandløbsgennemgang med myndighed og sommerens vandpleje

Forskellige tilløb til Hald Sø skulle mandag besøges og besigtiges i forhold til vandplejens ansøgte vandplejeprojekter. 

På første lokalitet mødtes repræsentanter for bådelauget med lodsejer og en repræsentant for myndighedsbehandlingen i Natur og Vand, Viborg Kommune, og derefter gik det til fods ned til det smukkeste lille vandløb.

Dette blev begyndelsen på en rigtig spændende dag med godt humør og drøftelser om indsatser, natur, sammenhænge, hensyn og fremtiden. Bådelauget gav en sandwich.

Her følger nogle nedslag fra gennemgangen:

Vandløbets topografi gennemgås i forhold til vandplejeindsatsen.

Projektzone.

Et sted i Mostgård Bæk...

Drøftelse af indsats, hensyn og fremtid.

Skjulested for fisk i tilløb til Hald Sø.

Sommervandpleje

Forinden vandløbsgennemgangen har sommerens vandpleje været med det sædvanlige fokus på især strækningerne opstrøms og nedstrøms mølledammene i Dollerup Bæk og Mostgård Bæk.

Dollerup Bæk

Her tager brøndkarsen snart over i sommerhalvåret i løbet opstrøms mølledammen samt på en passage nedstrøms mølledammen i Dollerup Møllebæk.

Brøndkarsen lukker løbet.



Strækket hvor dambruger fortalte, at de før i tiden opsamlede slam fra dammene. Her gror brøndkarsen rigtig godt og lægges op, så der skabes passager. Samtidig giver brøndkarsen et godt skjul til ørreden, som kan være uigennemtrængeligt for fjenderne.

Mostgård Bæk

Det lille omløb nedstrøms mølledammen gror hurtigt til, ligesom særligt stykket opstrøms mølledammen til overkørslen er et stort rodnet, der snart synes ugennemtrængeligt.


Her har rodnet og vegetation helt lukket det smalle løb.

Passage.

Sandwich-tid.

Gjelbæk

Gruspassage i løbet.

Længere nedstrøms lukker vegetationen snart løbet til...

Som rosinen i pølseenden, for nu, skal vi lige runde Krobækken (Bækkelund Bæk), hvor meldingen for nogle år tilbage var, at den blev fravalgt som besøgsstation ved Naturens Dag, da der simpelthen ikke kunne fanges og fremvises smådyr for de besøgende. Her er der gode nyheder: Smådyrsliv observeres nu flere steder med det blotte øje.

Det vrimler med liv på bagsiden af et stykke bark i vandkanten.

Det bliver spændende at følge videre.

Ønsker du at deltage i vandplejen, så kontakt 22371823 (Thorbjørn) for at høre mere. Vandplejen kan altid bruge flere hænder. Man er med, som man kan holde til, og som det passer ind - og der er sandwich og drikkelse på vandplejedage. Almindelig vandpleje strækker sig over 2-3 timer pr. gang, projektindsatser koordineres løbende.