Torsdag den 19. januar kl. 20.15 gav Henrik Baktoft fra DTU Aqua et foredrag på Søndermølle om sit forskningsprojekt omhandlende rovfiskenes migration i Hald Sø.
Arrangementet var forberedt af Viborg Fiskeriforening med deltagelse også af medlemmer fra både Viborg Sportsfiskerforening og Hald Sø' Bådelaug. Og fremmødet var flot med over 60 deltagere. Henrik rettede desuden en tak til Hald Sø's Bådelaug for assistancen i projektet, blandt andet ved indfangning af fisk.
Det var en spændende aften og fiskende sjæle blev med videnskabens briller indviet i Hald Sø's hemmeligheder. For tilhørerne vil det fremover være lidt lettere at få en søørred på krogen, selvom de igangværende temperaturstigninger på sigt forventes at indskrænke rovfiskenes habitat i Hald Sø på grund af iltmangel.
Tilhørernes kommentarer og overvejelser rejste undervejs og efter i sammenhæng med data en række relevante og alvorlige spørgsmål i forhold til fremtiden for Hald Sø som både økosystem og naturområde, der kort opsummeres her:
Hvordan kan vi i fremtiden forholde os til iltningen af Hald Sø for at undgå en kommende fiskedød som følge af temperaturstigningerne?
Hvordan påvirkes fødenettet af det bundne fosfor i bundsedimentet i søen, hvordan har udviklingen været, og hvad er status?
Hvordan kan vi beskytte naturen ved Hald Sø imod den igangværende tivolisering og bebyggelse af området?
Hvad med skarven, og hvor meget påvirker den og andre rovdyr ørredbestanden?
Hvordan påvirker det skarvens fødeindtag i søen, når fuglene nu i langt højere grad end tidligere skræmmes væk fra kolonien af mennesker?
Hvordan så økologien ud i søen for 50 år siden, for 100-200 år siden?
Tak for et spændende arrangement af Viborg Fiskeriforening med indsigtsgivende og ny viden fra forskningen af Henrik Baktoft, DTU Aqua.