søndag den 29. januar 2023

1. optællingsrunde af gydebanker i Mostgård Bæk - nyt fra vandplejerne

 Søndagens optælling af gydebanker havde sit udgangspunkt fra p-pladsen nedenfor klubhuset på Ravnsbjergvej, hvor holdet mødtes kl. 9. Herfra gik turen til Mostgård Bæk, hvor der var rundstykker og kaffe inden gåturen til udløbet, hvor optællingen kunne begynde.

Før optællingens start ved udløbet.

Nedre Mostgård Bæk:

Nedstrøms mølledammen blev 38 gydebanker GPS-logget.

Gydebankerne fordelte sig jævnt fra løbet i skoven og langs hestefolden.

Endnu en gydebanke er spottet.

Eksempel på gydebanke.

Endnu en smuk gydebanke.

Omløbet ved mølledammen:

Interessant var det, at der i år ses et par gravninger i selve omløbet ved mølledammen, hvor en gydebanke er registreret. Også umiddelbart nedstrøms omløbet er der blevet logget to gydebanker.

Omløbet ved mølledammen.

Øvre Mostgård Bæk:

I skjul under pilen ligger den fineste gydebanke langt oppe i vandløbet.

Det øvre løb skuffer (foreløbig) i forhold til sidste år med blot 9 GPS-loggede gydebanker. Der har ellers været en forhåbning om, at de øgede regnmængder ville sikre flere og større fisk passage gennem omløbet. I stedet synes de voldsomme regnmængder at øge sandvandringen ned igennem omløbet, som truer med at lukke til. Vandet finder desuden vej nedover engen i to-tre løb. En stigende opmærksomhed og bekymring er, om omløb og opstemning kan holde til de store vandmasser fremadrettet, eller om det vil lukke til og til sidst bryde sammen?

Faldet ved mølledammen. Nederst til venstre i billedet støder det lille omløb til.

En anden opmærksomhed lidt længere opstrøms ses ved overkørslen mellem Bisballevej og Most Møllevej, hvor det tidligere store rør nu er blevet erstattet af to mindre rør. Kan de mindre passager afholde fisk fra at søge opstrøms?

Et helt tredje forhold ses ved A13. De store regnmængder har øget vandstanden nedstrøms rørgennemføringen under Vejlevej betragteligt. Den løbende diskussion i bådelauget og blandt fagfolk, om ørreder kan passere op igennem røret for at nå gydegruset på den anden side af vejen, fortsætter - alle håber, at det kan lade sig gøre.

Røret under A13 i den forhøjede vandstand. Kan ørreden forcere dette og nå gydegruset opstrøms?

På den anden side af vejen, ude på plateauet, er der faktisk nogle tegn på sporadisk aktivitet, gravninger, men om dette kan være en lille lokal ørredstamme - eller om et par søørreder har haft kræfter og held til at forcere røret i den forhøjede vandstand er på nuværende tidspunkt uvist.

Den foreløbige total for Mostgård Bæk efter første officielle optællingsrunde lyder på 47 registrerede gydebanker. Det bliver spændende at se, om der skulle komme lidt flere til i løbet af februar.

Flere indtryk fra dagens optælling:


Dagens indsamling... Der er meget skrald i Mostgård Bæk, som finder vej til vandet fra A13.

Gydebanke med tydeligt slaghul i øverste venstre del af billedet.

Spændende gydebanke.

Far og søn.

Endnu en gydebanke observeres.


Vandplejerne forsætter optællingerne i februar. 

Ses vi derude?