lørdag den 29. juni 2024

Der var så dejligt ude på landet - frit fra & med H.C. Andersen

Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken (engang) på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde han lært af sin mor.

 

I græsset var et mylder af små, hoppende frøer, der søgte mod vandet; de kvækkede ikke, for det havde de ikke lært endnu, til det var deres stemmer ikke klar, men hoppe og svømme kunne de.


En lille tudse blandt mange i græsset ved Krobækken.


Åen stod i flor; ranunklerne blomstrede i hvidt, og kun vandstjernerne strålede mere i det klare vand.


Ranunkel i vandløbet langs boardwalken.


Forbipasserende i fint tøj på gangbroen bemærkede det dejlige ved det grønne, og de forundredes hver gang over den forgængelige natur, som snakkene lystigt gik.

 

Der blev i disse dage marcheret på egnen, men ikke længere fra trampende hære på vej i krig i sømbeslåede støvler; nu var det i stedet en folkefest i fredeligste forstand, hvor man deltog, som man kunne holde til og for, fra byens sten til de landlige omgivelser.


Hærvejsmarchens fodtudser skal søndag på ruten forbi Hald Hovedgaard. Lørdagen er cyklisternes...


Rundt om ager og eng var der store skove, og midt i skovene dybe søer. Genslyngede vandløb løb frit og bugtede sig igennem landskabet, fra den mindste bæk til den største å.


I det lille pumpehus tæt ved søbredden kom der snart orden i rodet, de sejlende havde efterladt i sommermørket.


Et kig ind i pumpehuset...


Midt i solskinnet lå en gammel herregård med nye græsplæner af den slags, hvor græsstråene gror på snorlige rækker, og under høje træer i alléen ikke langt derfra gav et par kærlige sjæle deres ja til hinanden.


Vielse i alléen nedenfor haven ved Hald Hovedgaard.

Jo, der var rigtignok dejligt, derude på landet! 


(- denne lørdag ved Hald Hovedgaard og Bækkelund Møllebæk).
Citering i kursiv fra: Andersen, H.C. (1843). Den grimme Ælling.